Hamme pakt leegstand in winkelstraten aan

Print
Hamme - De Hamse schepen voor Economie Tom Waterschoot (Open Vld) en de dienst Lokale Economie gaan de leegstand in winkelstraten aanpakken. Zij plannen hierover gesprekken met verhuurders, eigenaars en gebruikers van winkelpanden. Die kunnen voorstellen voor de problemen voor het centrum en de Kerkstraat formuleren.
BR>
Peggy Van Keer van Kinderboektiek Carin in de Kerkstraat kent de problemen. “De winkelstraten moeten aantrekkelijker worden. Wij vragen dat al jaren. Twee bloementorens aan de toegangen tot de verkeersvrije Kerkstraat volstaan niet om publiek aan te trekken. De jeugd gebruikt die torens vooral als vuilbak.”

Volgens Van Keer moet de gemeente vooral de eigenaars van handelspanden aansporen om de hoge huurprijzen te bannen. Pas dat zal de leegstand verminderen.

“Kopers die voor het eerst de Kerkstraat bezoeken, vinden het een gezellige winkelstraat. Daarom moeten eerst de bestaande winkels geholpen worden om te overleven in plaats van nieuwe winkelcomplexen te bouwen.”

Peggy Van Keer bepleit het overkoepelen van de Kerkstraat waar bloemen en rustbanken voor meer gezelligheid moeten zorgen. “Ik weet dat dit veel geld kost, maar het zou samen met het volledig verkeersvrij maken van de straat veel volk aantrekken. Nu riskeren de kopers omver gereden te worden door fietsers, scooters van schoolgaande jeugd of pizzabezorgers die deze straat als snelle verbindingsweg gebruiken.”

“Veel winkels in het centrum staan inderdaad leeg”, stelt Waterschoot vast. “De handelaars trekken terecht aan de alarmbel. Wij kennen het probleem. Voor er acties komen, gaan wij rond de tafel zitten met de eigenaars, de verhuurders en de winkeluitbaters van leegstaande winkelpanden. Vooral de hoge huurprijzen, het onderhoud en het uitzicht van de winkels staan op de agenda van een eerste overleg. In een tweede bijeenkomst zoeken wij samen met de handelaars, vooral die van de Kerkstraat, naar oplossingen voor de problemen. In de Kerkstraat is de leegstand opvallend groot. Wij grijpen constructief in om de aantrekkelijkheid van de winkelstraten in het centrum en vooral van de Kerkstraat te verhogen.”

WO

052-25.70.20 i
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio