Reppetto Thomas, De maffia onder vuur

Print
Waar hij in zijn voorgaand boek 'de Amerikaanse maffia' op heldere en niet-sensationele wijze de opkomst, groei en hoogdagen van de Italo-Amerikaanse georganiseerde misdrijf beschrijft, verlegt Thomas Reppetto, voorzitter van de New York Citizens Crime Commission, in 'De maffia onder vuur' de wijze waarop de Amerikaanse overheid zich vanaf de jaren vijftig tegen deze gangsters begint te organiseren.
BR>
Robert Kennedy's strijd tegen Jimmy Hoffa, Rudolph Guiliani's successen tegen de vijf hoofden van de New Yorkse maffiafamilies, de val van ongenaakbaar gewaande grootheden als Jimmy Hoffa, Sam Giancana en John Gotti. Reppetto heeft vooral oog voor de veranderingen in de samenleving die zowel de gangsters als hun belagers voor nieuwe uitdagingen stelden.

Vandaag, 50 jaar na het eerste grote succes tegen de verzamelde maffia-chefs in het onooglijke Apalachin lijkt de strijd zo goed als gestreden. Maar Reppetto eindigt het boek met een waarschuwing: de maffia mag dan verslagen lijken, de juiste vonk volstaat om een nieuwe generatie criminelen uit de as te doen verrijzen, al dan niet als onderdeel van een mondiale criminele organisatie.

Thomas Reppetto, Ambo/Standaard Uitgeverij, 323p, 19,95 euro
MEEST RECENT