Goodwin Jason, De slangensteen

Prima opvolger van 'de brand van Istanbul', de historische thriller waarmee debutant Jason Goodwin meteen de Edgar Allan Poe Award in de wacht sleepte. Ditmaal moet Yashim Togalu, de eunuch/detective die aan het Ottomaanse hof in Istanbul vertoeft, een Franse archeoloog in het oog houden, die naar de Turkse metropool is afgereisd om er een verloren gewaande Byzantijnse schat op te sporen.

ksleurs

BR>

Maar de zaken nemen een verrassende wending, wanneer het verminkte lichaam van de archeoloog wordt ontdekt in de directe nabijheid van de Franse ambassade. Er is immers maar één echte verdachte: Yashim zelf. Zich terdege bewust van zijn penibele situatie gaat hij zelf op zoek naar de moordenaar, in de hoop zo zijn eigen onschuld te kunnen bewijzen.

Goodwin neemt ons mee op een spannende toer door het exotische Istanbul van de eerste helft van de 19de eeuw, met zijn Byzantijnse intriges, duistere hoekjes en ondergrondse krochten. Tussendoor krijgen we nog heel wat historische, literaire en culinaire weetjes mee, wat het boek alleen maar verrijkt. Schrik dus niet wanneer je kwansuis een verdwenen artefact uit Delphi, Lord Byrons lijfarts of een recept voor mezze tegenkomt, het zijn allemaal kleine steentjes die bijdragen aan een betoverend mozaïek.

Jason Goodwin (Cargo, 352p, 18,90 euro)