Ereschepenen drukten stempel op dorp

Print
Zandhoven - Zandhoven neemt zaterdag afscheid van twee ereschepenen: Jef Der Kinderen (83) uit Massenhoven en baron Alain de Borrekens (66) uit Zandhoven.
BR>
Jef Der Kinderen was voor 1976 al schepen in Massenhoven en nam na de fusie het schepenambt van Openbare Werken waar in Zandhoven.

”Een harde werker die dag en nacht klaarstond”, herinnert opud-burgemeester Willy De Bie zich. ”De gemeenteschool van Massenhoven viert vandaag, vrijdag, het afscheidsfeest van kleuterjuf Lutgarde Der Kinderen, de dochter van Jef. ”De timing is pijnlijk, zo vlak voor de uitvaart. Maar Lutgarde wou dat het feest doorging, omdat de kleutertjes er al zo lang naartoe leven”, zegt huidig burgemeester Luc Van Hove.

Baron Alain de Borrekens was drie legislaturen lang schepen van Financiën en Onderwijs. In Zandhoven kennen de mensen hem uit het bank- en verzekeringswezen. ”Zijn grootvader Henri de Meester en zijn vader Fernand de Borrekens waren allebei burgemeester van Zandhoven.

Alain beheerde het familiekasteel Hof van Lyre, maar de familiewortels gaan terug naar het kasteel De Borrekens in Vorselaar. Daar rust trouwens ook de vader van Alain.”

De Bie herinnert zich vooral de kwinkslagen van de baron. ”De familie de Borrekens blinkt uit in eerlijkheid, maar valt ook op door haar zin voor humor. Altijd in voor een lolligheidje, en ook heel sportief.

Alain heeft vroeger nog motorcross gedaan met Tuur Nuyts uit Pulderbos. Later is hij overgeschakeld op de fiets. Toen wij in de zomer van 2006 naar Lourdes fietsten, droegen wij allemaal een zeemvel in onze broek. Alain had dat niet nodig. Puur op wilskracht is hij tot in Lourdes getrapt. Hij kon afzien.” Willy De Bie wijst erop dat de familie De Borrekens haar stempel op Zandhoven heeft gedrukt. ”Niet alleen op sociaal vlak, ook op gebied van natuurbehoud. Ik herinner me hoe in de jaren zestig, bij het tot stand komen van de wet op de Stedenbouw, Alains vader baron Fernand de Borrekens de mogelijkheid kreeg om al zijn bossen langs de rechterkant van de Oelegembaan te verkavelen in bouwgrond. Maar hij wou dat niet. Zijn bossen waren zijn rijkdom, zei hij, niet dat geld op de bank. Wij profiteren nu nog van die groene long. ” KMa

Ereschepenen drukten stempel op dorp
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio