Turnhoutse politie toont barmhartigheid

Kasterlee - De stad en politie van Turnhout hebben vrijdag een 72-jarige zwerver teruggebracht naar zijn Duitse woonplaats. Hij bleek al sinds 1992 op de dool door Europa, tot hij vorige maandag in Lichtaart (Kasterlee) werd aangetroffen. Het kostte de speurders heel wat moeite om zijn historie te achterhalen.
Een politieploeg van de zone ­Turnhout trof vorige maandag een 72-­jarige haveloze man aan in ­Lichtaart. Hij was gewond en had een herseninfarct gehad. Terwijl de man in het ziekenhuis op krachten kwam, boorde de lokale en federale politiediensten in Turnhout alle mogelijke kanalen aan om zijn identiteit te achterhalen.

Zo leerden ze van de moeizaam sprekende man zelf dat hij Hans ­Gunter Michalski heet, in 1935 in Frankrijk werd geboren en zijn woonplaats heeft in het Duitse Saarbrücken.

Repatriëring

Na meer speurwerk bleek dat de man al vijftien jaar geregeld op de dool is en eerder al door Nederland, Luxemburg en Polen naar zijn thuisland is gerepatrieerd. Hij dook dan drie maanden geleden voor het eerst in België op, waar hij ook al ettelijke keren door lokale politiediensten weer is gedumpt.

Het probleem is dat zijn kinderen niet langer willen instaan voor de kosten van de repatriëringen. De politie en de sociale dienst van de stad Turnhout hebben dan zelf een oplossing uitgewerkt met de Duitse voogd van de 72-jarige Michalski. De krasse zwerver is vrijdag naar Duitsland teruggebracht, onder de belofte dat de verantwoordelijke hem voortaan nauwgezet in de gaten houdt.

Hans OTTEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio