Nieuw parlement in Kenia geopend - Demonstraties gepland

Onder strenge veiligheidsmaatregelen is dinsdag in Nairobi het nieuwe Keniaanse parlement voor zijn constituerende zitting samengekomen.

Belga

Politie en paramilitaire troepen hebben de parlementaire wijk in de ruime omgeving afgegrendeld om aangekondigde demonstraties van mensenrechten- en studentengroepen te verhinderen.

De gevreesde rellen bleven bij de opening voorlopig uit. Oppositieleider Raila Odinga en de afgevaardigden van zijn Oranje Democratische Beweging (ODM), die bij de parlementsverkiezingen in december de meeste zetels behaalden, namen in tegenstelling tot vroegere bekendmakingen in het vak van de oppositie plaats. Ze hadden aanvankelijk gezegd de zetels van de regeringspartij in te zullen nemen, omdat ze de omstreden overwinning van president Mwai Kibaki bij de presidentsverkiezing van 27 december niet erkennen.

Odinga voelt zich bij de presidentsverkiezing van Kibaki bedrogen. Ook internationale waarnemers twijfelden eraan, dat de stemmen bij de presidentsverkiezing correct werden geteld. De oppositie heeft daarom vanaf woensdag in vele steden nieuwe niet-toegelaten betogingen tegen Kibaki gepland.

Nu in het nieuws