Alzheimeronderzoeker Bart De Strooper wint eerste Award of Excellence

Print
Bart De Strooper, onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven (K.U.Leuven) heeft dinsdag in Brussel de eerste "Award of Excellence" gekregen voor zijn baanbrekend onderzoek op het gebied van de ziekte van Alzheimer. De prijs is een nieuw initiatief van de Stichting voor Alzheimer Onderzoek (SAO) die de prijs tweejaarlijks gaat uitreiken aan een Belgische wetenschapper. Aan de prijs is een bedrag van 240.000 euro verbonden.
Toots Thielemans, die peter is van de SAO, maakte de winnaar van de prijs dinsdag bekend in het Fortis Auditorium in Brussel. Prof. dr. De Strooper is onderzoeker aan het VIB (Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie) en is werkzaam aan het departement Ontwikkelings- en Moleculaire Genetica van de K.U.Leuven. Hij voert onderzoek naar zogeheten microRNA, dat op termijn kan leiden tot een betere bestrijding van Alzheimer.

Met de nieuwe award bekroont SAO basisonderzoek in het domein van de (bio)medische wetenschappen dat toegespitst is op fundamentele vragen betreffende vroegtijdige opsporing, oorzaken, ontstaan en behandeling of preventie van de ziekte van Alzheimer. Met de geldprijs, die maar een keer kan worden uitgereikt aan dezelfde persoon, kan De Strooper een medewerker betalen en zijn onderzoek de komende twee jaar voortzetten. Volgens SAO is de award en het geldbedrag dat eraan vasthangt "de grootste bekroning ooit toegekend aan Alzheimeronderzoek in België". De Strooper werd geselecteerd door een jury van internationaal erkende wetenschappelijke experts op het gebied van de ziekte van Alzheimer.

Sinds haar ontstaan in 1998 heeft de SAO al meer dan 30 onderzoeksprojecten gefinancierd voor een bedrag van meer dan twee miljoen euro.
MEEST RECENT