Zes jaar cel voor chauffeur drugstrafiek

Print
Een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit Harelbeke is dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van zes jaar voor een internationale drugstrafiek tussen Rotterdam, België, Duitsland, Italië en Frankrijk. Zijn opbrengst van 30.000 euro is verbeurd verklaard. Ook veertien anderen werden veroordeeld.
Harelbekenaar Gino Vanheirreweghe zette samen met de 47-jarige Joost Vanyzere uit Kortrijk de drugstrafiek op. Ze zochten in de regio ook handlangers die drugstransporten wilden uitvoeren en drugs aan de man brachten. In totaal verhandelden ze ruim 25 kilogram drugs, vooral cocaïne.

Toen de Harelbekenaar in 2004 in Nederland opnieuw in de cel belandde, nam de 37-jarige Nicolas Dubus uit Oostrozebeke zijn rol over. De drugs die in Rotterdam werden aangekocht, werden volgens het openbaar ministerie naar Duitsland, Italië, België en Frankrijk uitgevoerd. Om de drugs aan de man te brengen en enkele transporten uit te voeren, zochten de hoofdbeklaagden in West-Vlaanderen personen die financiële moeilijkheden hadden en snel geld wilden verdienen. Op die manier bouwden ze een netwerk van dealers en transporteurs uit.

Nicolas Dubus kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar effectief, en een boete van 5.500 euro. Joost Vanyzere kreeg vier jaar cel, waarvan 18 maanden effectief en zag 6.500 euro verbeurd verklaard. De andere beklaagden kregen werkstraffen, celstraffen van acht maanden tot vier jaar of de gunst van de opschorting.
Nu in het nieuws