Nokia sluit fabriek in Bochum, 2.000 Duitsers werkloos

Print
De Finse gsm-producent Nokia sluit een fabriek in het Duitse Bochum. Ongeveer 2.000 van de 2.300 arbeiders zullen hun baan verliezen. Dat heeft de wereldmarktleider in de sector dinsdag bekendgemaakt.
Slechts 280 werknemers in twee specifieke bedrijfseenheden kunnen aan de slag blijven, aldus woordvoerster Arja Suominen in Helsinki. Het gaat om de afdelingen "Line Fit Automotive Business" en de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling "Adaptation Software".

Nokia wil de fabriek in Bochum tegen midden dit jaar sluiten. De productie van gsm's verhuist naar Roemenië, Hongarije en Finland. Vorige maand besloot Nokia al om sommige productielijnen te verhuizen naar Finland en Zuid-Korea. "Bochum was niet meer in staat om de concurrentie aan te gaan. Duitsland is een zeer duur land voor onze productie", aldus woordvoerster Suominen.
De sluiting van de Nokia-vestiging in Bochum komt na jaren van investeringen. Dat bracht echter niets op.

Op de beurs van Helsinki reageerden beleggers positief op het besluit. Het aandeel van Nokia steeg 2,4 procent. In totaal werken er 113.000 mensen voor Nokia. De Finse onderneming beschikt ook over vestigingen in Mexico, Brazilië, China en India.
MEEST RECENT