Politie rolt Albanese dievenbende op in Zellik

Print
De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft op 13 januari in Zellik een bende internationale dieven opgepakt die verdacht wordt van een aantal grote computerdiefstallen in bedrijven en woningen in Vlaanderen en Brussel. Dat heeft de federale politie dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie.
Zondagavond werden zes personen opgepakt en ter beschikking gesteld van het Brusselse parket. Het gaat om vijf mannen van Albanese origine en een Marokkaan. Twee van de Albanezen hadden ook een Belgisch paspoort.

De speurders van de federale gerechtelijke politie Brussel waren de bende al een drietal maanden op het spoor. Tussen eind november 2007 en begin januari 2008 pleegden ze in totaal acht diefstallen in West- en Oost-Vlaanderen, in Antwerpen, in Brussel en Vlaams-Brabant.

Volgens de politie maakt het zestal, waarvan er drie gekend waren bij de politie en twee eerder ooit werden veroordeeld, deel uit van een internationale criminele organisatie die gespecialiseerd is in diefstal met braak in bedrijven en woningen. Hun afzetgebied is Oost-Europa.

De speurders zijn er via bijzondere onderzoekstechnieken, mogelijk via informanten, in geslaagd om de opslagplaats met de nieuwe gestolen goederen in Zellik (Asse) te lokaliseren. Daar vonden ze 60 laptops, 700 externe mediaplayers en 3.500 harde schijven. De waarde van het teruggevonden materiaal wordt geschat op 400.000 euro.

De bende werd zondagavond in de opslagplaats in Zellik op heterdaad betrapt. De heling van het gestolen informaticamateriaal werd van daaruit georganiseerd. Drie van de verdachten zouden de diefstallen gepleegd hebben, de drie andere waren helers. Tijdens het onderzoek werd eerder ook op andere plaatsen buit gevonden. Volgens Glenn Audenaert, gerechtelijk directeur van de federale politie, is het opvallend dat een aantal leden van de bende een enorm goede technische vaardigheid hebben. "Ze gebruikten vaak dezelfde modus operandi. Na een eerste prospectie in een bedrijf slaagden ze erin om het alarmsysteem op voorhand te desactiveren. Ze wisten ook perfect welk materiaal ze nodig hadden. Vermoedelijk werkten ze dus op bestelling", zegt Audenaert.

Het onderzoek naar de bende loopt voort. "Dinsdag worden op verschillende plaatsen in het land nog huiszoekingen uitgevoerd", aldus Audenaert.
MEEST RECENT