Voedselagentschap test 4 dagen lang traceerbaarheid in de vleesketen

Print
Het Voedselagentschap (FAVV) start vandaag/ dinsdag in samenwerking met de sectorfederaties (FEBEV en FENAVIAN) een traceerbaarheidsoefening. Deze oefening, die vier dagen zal duren, is een simulatie van een verontreiniging van een bepaald aantal loten varkens die werden geslacht en in de voedselketen terecht kwamen, zo meldt het FAVV.
Sinds begin 2005 is traceerbaarheid verplicht in elke schakel van de voedselketen. Zo kan men bij gevaar voor de gezondheid van mens, dier of plant, het verdachte product of de verdachte producten onmiddellijk identificeren, uit de handel nemen en de oorsprong achterhalen om zo de productie- of verwerkingprocessen hiervan bij te sturen of op te schorten.

Voor een optimale werking van traceerbaarheid in de volledige voedselketen, is de actieve medewerking van alle betrokkenen bij alle stappen van de productie nodig. Daarom organiseert het voedselagentschap vanaf dinsdag een fictieve oefening. Die start met een mededeling aan de betrokken slachthuizen van welke vetvarkensbedrijven de fictief besmette varkens afkomstig zouden zijn. Vervolgens zal een stroomafwaartse traceerbaarheid worden doorgevoerd langs de slachthuizen, uitsnijderijen, vleesverwerkende inrichtingen en slagers.

MEEST RECENT