Deutsche Bahn gaat banen schrappen en prijzen verhogen

Print
De Duitse spoorwegmaatschappij, Deutsche Bahn, kwam na het historisch akkoord met de machinistenvakbond GDL dinsdag met slecht nieuws. De prijzen van treintickets in Duitsland zullen omhoog gaan en er zullen extra banen worden geschrapt. De details zijn nog niet bekend, maar het bedrijf wil op die manier zijn concurrentiekracht veilig stellen.
Maandag werd na maanden onderhandelen met de machinistenbond GDL een historisch akkoord bereikt rond een aparte cao voor de treinbestuurders. De machinisten krijgen eenmalig een bonus van 800 euro en bijkomend 11 procent loonsverhoging. Tegen 1 februari 2009 wordt ook de arbeidsduur verminderd.

Volgens de topman van Deutsche Bahn, Hartmut Mehdorn, kost dat akkoord het bedrijf miljarden euro. Ook een andere vakbond (GDBA) wil nu meer loon en dreigt met acties.

Mehdorn pleitte dinsdag ook om de gedeeltelijke privatisering van Deutsche Bahn nog de volgende maanden te realiseren, om te vermijden dat dit thema de verkiezingscampagne van 2009 zou gaan beheersen. De topman is voorstander van een beursintroductie.
MEEST RECENT