Directie Syncreon doet nieuw voorstel

Print
De vakbonden bij Ford-toeleverancier Syncreon hebben een nieuwe uitnodiging van de directie ontvangen om vanaf 10 uur opnieuw te onderhandelen. De directie zou een nieuw voorstel uitgewerkt hebben en wil dat, na overleg met de bonden, opnieuw ter stemming aan het personeel voorleggen, zo vernam Belga van vakbondsafgevaardigde Rohnny Champagne (ABVV).
De ruim 250 arbeiders bij Syncreon eisen een loonsopslag van 1 euro per uur. Het verzoeningsvoorstel voorzag in een loonsverhoging voor alle werknemers in functie van een nieuw classificatiesysteem, maar concrete bedragen werden daarbij niet genoemd. De bonden adviseerden de directie daarop om in de mate van het mogelijke tegemoet te komen aan de eisen van de arbeiders om de productie zo snel mogelijk op te kunnen starten.

In april van vorig jaar lag de productie bij Ford Genk ook enkele dagen stil omwille van een stakingsactie bij het toeleveringsbedrijf SML. Ford zag zich toen genoodzaakt extra productiezaterdagen in te lassen om de opgelopen productieachterstand in te halen. De werknemers van de toeleveringsbedrijven kregen toen een loonsverhoging en enkelen ook extra personeel om de werkdruk, te wijten aan het grote succes van de drie Ford-modellen, op te vangen.

De staking bij Syncreon is in feite een uitloper van de stakingsactie vorig jaar. Toen werd aan het personeel beloofd dat er een nieuw functieclassificatiesysteem met bijbehorende loonsopslag zou opgesteld worden. Maar de uitwerking van dat nieuwe classificatiesysteem liet op zich wachten. De werknemers bij Syncreon beslisten maandagmorgen om het werk neer te leggen. Ze wilden hiermee druk op de directie uitoefenen om werk te maken van de opstelling van het classificatiesysteem.
Nu in het nieuws