Huiszoekingen in hoofdkwartier en bij toplui Samsung

Huiszoekingen in hoofdkwartier en bij toplui Samsung

Huiszoekingen in hoofdkwartier en bij toplui Samsung

Print
In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel hebben dinsdag verschillende huiszoekingen plaatsgevonden: op het hoofdkwartier van Samsung en in de woning van de topman, Lee Kun-Hee. De huiszoekingen kaderden in een corruptie-onderzoek bij de elektronicagigant.
Enkele verantwoordelijken van het bedrijf bevestigden dinsdag anoniem de huiszoekingen. Veel details wilden ze niet kwijt. De huiszoeking in de luxevilla van Lee zou ruim vier uur geduurd hebben. Tientallen onderzoekers namen eraan deel. Er werden documenten meegenomen. Een woordvoerder van Samsung wilde de actie niet bevestigen.

Het parlement in Zuid-Korea zette in november het licht op groen voor de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie bij Samsung. Dat gebeurde na geruchten over het bestaan van een zwarte kas in het bedrijf, om magistraten, regeringsverantwoordelijken en journalisten om te kopen. De kas zou verschillende miljoenen dollar bevatten. Er wordt ook onderzocht of de Koreaanse president, Roy Moo Hyun, geld heeft ontvangen.

Samsung is één van de meest invloedrijke concerns van het land. Het bedrijf, actief in elektronica maar ook in scheepsbouw, financiële diensten en chemie, heeft voor 280,8 miljard dollar aan activa. De export vertegenwoordigt 20 à 25 procent van de totale uitvoer van het land.

Samsung ontkende de geruchten over corruptie. De beschuldigingen zouden komen van een voormalige bedrijfsjurist. Het concern betreurt ook dat zijn imago werd geschaad. Lee Kun-Hee en andere managers mogen Zuid-Korea voorlopig niet verlaten.

Samsung Electronics kwam dinsdag ook met resultaten voor het vierde kwartaal. De winst lag 6,6 pct lager dan in dezelfde periode in 2006, maar de daling was wel kleiner dan verwacht. Ze valt te verklaren door de daling van computerchipprijzen. De mobiele telefonie- en flatscreen-afdeling van Samsung presteerden wel goed.
MEEST RECENT