Recycleerbare tassen schieten doel voorbij - Debateer mee

Delhaize heeft in 2007 zeven miljoen herbruikbare tassen verkocht, Carrefour ”een veelvoud” van het aantal in 2006, en dat waren er toen acht miljoen. De recycleerbare tassen doen het dus goed, en zelfs iets té goed: de bedoeling is tenslotte dat de consument er maar een paar koopt en die telkens opnieuw gebruikt.

ssimons

BR>

”Het cijfer moet inderdaad stilaan gaan stabiliseren, of we schieten ons doel voorbij”, luidt het bij de warenhuizen. Zowel Carrefour als Delhaize hebben vorig jaar de wegwerpzakjes gebannen en dus verbruiken ze nu op jaarbasis 200 miljoen zakjes of 120 ton plastic minder.

Een bezoekje aan de Carrefour in Borsbeek leert dat mensen intussen verschillende oplossingen hebben uitgedokterd. Sommigen doen het met de goeie ouwe boodschappentas, anderen met een trolley (tas op wieltjes), nog anderen verkiezen al dan niet opvouwbare boxen die ze altijd in de auto hebben klaarliggen. De meesten kiezen voor de herbruikbare zakken. Die kun je overigens, zo weet een dame uit Verrebroek, ook gratis inruilen bij Delhaize als ze versleten zijn, wat toch weer 10 cent (plastic basiszak) of 80 cent (stoffen tas) uitspaart.

Eén koppel heeft zijn karretje propvol geladen met losse artikelen, die ze een voor een in hun autokoffer overladen. Toch staan nog heel wat mensen geregeld met blote handen aan de kassa terwijl een keukenkast thuis uitpuilt van de herbruikbare tassen.

Veel mensen gebruiken trucs om ze niet te vergeten, zo bleek uit de talrijke reacties in het Radio 1-consumentenprogramma Peeters en Pichal. Eentje gooit zijn tassen op de grond aan de voordeur en pikt ze op in het buitengaan, een ander heeft altijd een zak opgevouwen in zijn broekzak zitten.

Eén dame heeft altijd een wasmand in de auto staan waarin ze al haar artikelen in overlaadt. En een winkelierster zegt dat de ene helft van haar klanten boos is als ze géén zak krijgen aangeboden en de andere net als ze er wél een krijgen.

China

Ook China verbiedt de gratis zakjes. Chinezen gebruiken drie miljard stuks per dag en gooien ze vervolgens nogal achteloos weg. The Times schreef al dat ze letterlijk overal zijn, zelfs ”meegevoerd door de wind over de plateaus van Tibet”. China raffineert vijf miljoen ton ruwe olie per jaar voor de productie van de zakjes. In Qinghai gaven ze al in 2005 het goede voorbeeld: 40 euro voor het uitdelen van zakjes, een superboete in verhouding met wat mensen er verdienen.