ABVV moet zelf afdanken

Print
De aanhoudende daling van de werkloosheid maakt dat de socialistische vakbond ABVV in drie afdelingen eigen personeel moet afdanken.
Drie regionale afdelingen van het ABVV hebben vorig jaar het statuut van 'onderneming in moeilijkheden' verkregen bij het federale ministerie van Arbeid.

De drie dossiers slaan op het collectief ontslag van (overtollig) personeel op de werkloosheidsdiensten van het ABVV in Mechelen-Kempen, West-Vlaanderen en Namen. Die werkloosheidsdiensten betalen, in opdracht van de RVA, uitkeringen aan de werkloze ABVV-leden. In Mechelen-Kempen konden dankzij het verkregen statuut van 'onderneming in moeilijkheden' naakte ontslagen worden vermeden. Negen ABVV-personeelsleden kunnen er vanaf 54 jaar op brugpensioen gaan.

"De afdankingen hebben alles te maken met de fors dalende werkloosheidscijfers", aldus secretaris Geert Van Autenboer. Het is overigens geen primeur. Tussen 1995 en 1997 kregen zes vakbondsafdelingen, zowel van het ABVV als van het christelijke ACV, al een vergelijkbaar statuut toegekend. Ook toen gingen de werkloosheidscijfers omlaag en zaten de bonden met een overschot aan medewerkers op hun werkloosheidskassen.
MEEST RECENT