Arbeiders Ford-toeleverancier Syncreon verwerpen voorstel

De arbeiders van de ochtendploeg van Ford-toeleverancier Syncreon in Genk hebben het nieuwe voorstel dat directie en vakbonden dinsdagmorgen onder leiding van een sociaal bemiddelaar bereikten, met 81 procent van de stemmen verworpen.

Belga

De arbeiders spraken zich maandag ook al uit tegen een directievoorstel. De directie van Ford Genk riep daarop een sociaal bemiddelaar in.

De sociaal bemiddelaar riep bonden en directie maandag omstreeks 23 uur bijeen. De onderhandelingen leidden dinsdagmorgen tot een nieuw voorstel. Dat voorstel voorzag in de belofte van de directie om op korte termijn een nieuw classificatiesysteem uit te werken, waarin voor de ruim 250 arbeiders een loonsverhoging voorzien was.

Hoewel de vakbonden zich in dit voorstel konden vinden, keurden de arbeiders het af. In vakbondskringen is te horen dat er bij Syncreon veel tijdelijke en interimkrachten aan de slag zijn en dat die geen boodschap hebben aan een belofte waarbij ze pas binnen een half jaar een loonsverhoging krijgen. Bovendien werd er in het verzoeningsvoorstel geen concreet cijfer op die loonsverhoging geplakt, luidt het.

Door de afkeuring van het verzoeningsvoorstel kan ook de productie bij Ford Genk en de drie andere Ford-toeleveranciers niet opgestart worden. De directie van Ford Genk had het personeel maandag nog gevraagd om zich dinsdag op de fabriek aan te bieden in de hoop dat het conflict tegen dan van de baan zou zijn en de productie opnieuw opgestart kon worden.

De directie van Syncreon beraadt zich momenteel over hoe het nu precies verder moet. De arbeiders blijven bij hun eis van één euro loonsopslag. "Indien de directie niet bereid is om aan deze eis tegemoet te komen, vrees ik dat dit een staking van enkele dagen zal worden", zegt vakbondsafgevaardigde Rohny Champagne (ABVV).

De bonden menen dat de directie van Syncreon aan zet is en wachten hun standpunt af.

Nu in het nieuws