Geschorste dokter ontkent, maar heeft geen spijt

Print
Patrick Van Eeghem, de dokter uit Kortrijk die levenslang werd geschorst in Nederland, ontkent dat hij patiënten met wichelroeden en kosmische stralen behandelde en dat hij doden op zijn geweten heeft.
Van Eeghem heeft van het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk waar hij sinds vrijdag geschorst is, verbod gekregen te praten. Maar de arts reageert nu toch omdat hij vindt dat hem te veel onrecht aangedaan werd.

"De veroordeling van de Nederlandse Artsenorde is onterecht. Ik ga in beroep", luidt het kalm maar beslist. "Er worden me dingen aangewreven die ik nooit gedaan of beweerd heb. Men zegt dat ik kankerpatiënten vroeg hun chemokuur te stoppen en te beginnen met een alternatieve 'kosmische' therapie waarbij organen vanuit de ruimte in de patiënt werden gestraald. Dat klopt niet. Volgens mij kan dat ook niet. (...) De wichelroeden? Dat is gewoon een toestel om zware metalen in je lichaam te meten, zeker niks helends".

Van Eeghem geeft wel toe dat de alternatieve geneeskunde in het Integraal Medisch Centrum in Roosendaal werkte. "Zo was er een orthomoleculaire therapie - waarbij een uitgebalanceerde voeding centraal staat - die ferme resultaten boekte. Mensen - en dus ook opgegeven kankerpatiënten - genazen er niet, maar 'verbeterden' wel. De kwaliteit van hun resterende leven ging er fel op vooruit. Ik raakte als arts geprikkeld door wat men in Roosendaal deed. Ik wou achterhalen wat die 'verbetering' veroorzaakte. Daarom heb ik daar mijn diensten aangeboden. Ik organiseerde geen therapieën (...) Nog belangrijk: ik heb de omstreden therapieën uit Nederland nooit gebruikt in Kortrijk".

Spijt over zijn onbesuisde deelname aan het 'grensverleggend project' in Nederland, heeft Van Eeghem niet écht. "Wat nu gebeurt, is natuurlijk nefast voor mijn carrière. Anderzijds kreeg ik al honderden steunbetuigingen".

De man werkt intussen voort in zijn privé-praktijk.
Nu in het nieuws