Familie van Eefje eist 350.000 euro van Belgische staat

Familie van Eefje eist 350.000 euro van Belgische staat

Familie van Eefje eist 350.000 euro van Belgische staat

Print
Vandaag behandelt de Brusselse rechtbank de vordering van de familie van Eefje Lambrecks, het door Dutroux vermoorde meisje uit Hasselt.
BR> De familie eist 350.000 euro van de Belgische staat, wegens fouten en nalatigheden die gerecht en politiediensten gemaakt hebben.

Eefje Lambrecks werd ontvoerd in augustus 1995. Op dat moment was Marc Dutroux alweer op vrije voeten na eerdere veroordelingen. Ten onrechte, zeggen pleiters Luc Savelkoul en Joris Vercraeye die de eis van de familie ondersteunen.

Mr. Vercraeye: “In 1997, twee jaar na de fatale feiten, dagvaardden wij de staat. Tijdens de zittingen van de Commissie Dutroux was namelijk al gebleken dat die voorwaardelijke invrijheidsstelling het gevolg was van een gebrekkige opvolging door Justitie. Als rijkswacht en politie beter gecommuniceerd hadden, had Dutroux An en Eefje nooit kunnen ontvoeren. De procedure is blijven ‘slapen’ tot na de uitspraak in Aarlen van 2004, waardoor de familie afgerond 600.000 euro toegekend kreeg. Daarvan is 150.000 euro uitgekeerd door het Fonds voor Slachtoffers van Geweldmisdrijven.”

De rest, 350.000 euro, zou in feite door de veroordeelden betaald moeten worden. “Maar daar is praktisch geen kans op, vermits Dutroux, Martin en Lelièvre nog geen eurocent betaald hebben”, zegt Vercraye. “Daarom vragen wij dat bedrag aan de staat, als verantwoordelijk voor gerecht en politiediensten.”

MEEST RECENT