Topbankiers Dexia riskeren vijf jaar cel

Topbankiers Dexia riskeren vijf jaar cel

Topbankiers Dexia riskeren vijf jaar cel

Print
Vier ex-toplui van Dexia riskeren vijf jaar celstraf voor schriftvervalsing en fiscale fraude. Het Brusselse parket beticht hen ervan tussen 1988 en 1998 bij het Gemeentekrediet (nu Dexia) een systeem van belastingontduiking te hebben opgezet. Dat bevestigt parketwoordvoerder Jos Colpin dinsdag aan De Tijd en Le Soir.
Exact 6.877 Belgen konden destijds dankzij het fraudesysteem miljoenen euro's aan successierechten ontduiken. Het gerechtelijk onderzoek naar het fraudesysteem begon al eind 1999, maar het parket is nu klaar met zijn eindvordering.

De openbaar aanklager stelt dat het Gemeentekrediet (sinds 1996 Dexia) van 1988 tot 1998 een fraudesysteem onderhield waardoor klanten successierechten konden ontduiken en hun erfenis volledig opstreken. De meesten sloten een deal met Financiën, waardoor de fiscus ruim 23 miljoen euro inde aan ontdoken rechten, boetes en intresten.

Het parket vervolgt vier voormalige toplui, onder meer baron François Narmon, tot 2006 voorzitter van de raad van bestuur, als dader of mededader van valsheid in geschrifte en fiscale fraude, in concreto ontduiking van successierechten. Op 26 februari moeten ze voor de raadkamer verschijnen.

.

Nu in het nieuws