’Archivaria’ slaat nieuwe richting in

Sint-Niklaas - Het tijdschrift ’Archivaria’ van het stedelijk stadsarchief slaat vanaf dit jaar een nieuwe richting in. Het zal voortaan verschijnen als een themabrochure met kleurenillustraties. Het twaalfde en laatste nummer van het tijdschrift is alvast een lijvig boekje.
De abonnees van Archivaria moeten niet wanhopen. Het tijdschrift verdwijnt niet, het wordt in een nieuwe richting gestuwd. Het slotnummer is sinds kort verkrijgbaar. ”Voortaan zullen we ons met Archivaria richten op thematische brochures in een lossere stijl en met veel kleur”, zegt stadsarchivaris Piet Van Bouchaute. ”Als stadsarchief zijn we bij veel projecten betrokken, zoals vorig jaar Stad op Sporen, Waar is de tijd? en tal van expo’s. Daarom konden we de periodiciteit van het tijdschrift niet meer handhaven en slaan we nu een nieuwe weg in.”

Het zopas verschenen twaalfde nummer telt 64 pagina’s en is mooi geïllustreerd met zo’n 80 afbeeldingen. Het focust op diverse types bronnen uit het oud en modern archief van Sint-Niklaas. De artikels zijn aangeleverd door vorsers die onderzoek verricht hebben in het kader van een universitaire studieopdracht of gewoon als hobby. Zo maakte Willy Huys een bijdrage over de geschiedenis van de wijk De Raap. Daarin wordt ook een overzicht gegeven van de Sint-Niklase molens in de zeventiende eeuw. Opmerkelijk is ook de speurtocht van gerechtsdeurwaarder Omer Snoeck. Hij stootte tijdens zijn werk op een document uit 1665 dat hem intrigeerde. Hij stelt in Archivaria zijn ambt voor tijdens het ancien régime.

Historica Ann Pieters uit Belsele onderzocht de geschiedenis van het Hof ter Spaerlaer in de Gentstraat, waar haar familie al generaties lang woont. In het tijdschrift staan ook twee bijdragen van studenten. Piet Van Bouchaute verdiepte zich in de verslagen van de stadssecretarissen sinds 1836.

Het stadsarchief heeft nog een druk jaar voor de boeg. Er komt een publicatie over de brandweer en de 125-jarige muziekacademie en in het najaar is er nog een project rond de stedelijke begraafplaatsen.

JoVe
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio