Lierse Rupelianen stellen atelier open

Lier - De kunstenaar Lucas Bertels (54) houdt samen met zijn dochter Griet (32) op 19 en 20 januari een Open Atelierweekend. Hun tentoonstelling vindt plaats in het bedrijvencentrum Hoek 76 in Boom. “Tja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, zegt dochter Griet.
De werken van kunstenaar Lucas Bertels kennen een grote variatie, zowel in thema als in omvang.

”Mijn vader maakt pentekeningen, kunstvoorwerpen, lichtobjecten, grotere installaties en al dan niet bruikbare kunstvoorwerpen. Zo toont hij in zijn atelier installaties die meestal een tafereel op ware grootte uitbeelden”, verduidelijkt dochter Griet.

Lucas Bertels vestigde zich na zijn scheiding, zo’n twaalf jaar geleden, in de Rupelstreek. Als buitenstaander ademde hij de Rupeliaanse sfeer met volle teugen in. ”Getuigen daarvan zijn diverse kunstwerken die geïnspireerd zijn op de typische beelden van deze kleistreek”, zegt Griet.

Lichtobjecten

Bijna monumentaal zijn ook de lichtobjecten: een verscheidenheid aan verlichtingselementen die gekenmerkt worden door hun originaliteit. Daarnaast toont deze kunstenaar zijn veelzijdigheid in de pentekeningen en de aquarellen die vaak de gebouwen en de natuur langs de Rupel weergeven.
”Nieuw is zijn grafisch werk. Pentekeningen op postkaartformaat zijn een weerspiegeling van de pareltjes in de Rupelstreek”, aldus Griet.

’t Steencaycken

In de directe omgeving van zijn atelier (Hoek 76) hebben de regelmatige bezoekers van eetcafé ’t Steencaycken al kennisgemaakt met de kenmerkende stijl, waarin de wereld van
Lucas tot leven komt. ‘t Steencaycken dankt immers haar kunstzinnig interieur aan vader en dochter Bertels.

In de genen

”Ook de provincie Antwerpen heeft werken van hem en in diverse Europese landen zijn er creaties zijn hand te zien”, zegt Griet Bertels die de kunst in de genen meekreeg. ”Tja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, zegt ze.

Haar werk is minder monumentaal. Ze is de ontwerpster van de figuurtjes Rube en Rutje die ze gebruikt in haar creaties. Daarin vind je de leefwereld van het speelse kind terug.

Tijdens het Open Atelierweekend toont zij behalve schilderijen, meubilair en andere kunstobjecten ook wenskaarten, gadgets en juweeltjes.

Jan BOEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio