Dinamo viert kwarteeuw

Turnhout - Het vormingsproject Dinamo viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Intussen telt het unieke project 2.500 cursisten en 160 vrijwillige medewerkers. Op 18 januari wordt uitgebreid gefeest en opent een tentoonstelling in de Turnhoutse Warande.
“In het begin van de tachtiger jaren stonden rijen werklozen in de hal van de ­Warande voor stempelcontrole. Toenmalig directeur Eric Antonis en zijn staf lieten een onderzoek uitvoeren om eventueel een cursusaanbod voor werklozen te organiseren. Opvallend veel jonge mensen wisten toen niet wat aanvangen”, doet Lut Mertens, verantwoordelijk stafmedewerkster, het ontstaan van Dinamo uit de doeken.

“In 1983 werd gestart met vijftien werkloze lesgevers en 150 werkloze cursisten. Voor de onkosten betaalden de deel­nemers toen 20 Belgische frank per les. Koken, kleding, schilderen en talen trokken de belangstelling.”

“Het nieuwe vormingsproject kreeg de naam Dinamo (doeltreffende initiatieven naar andere mogelijkheden overdag, red.). Het ging om zinvolle invulling van de tijd met geestelijke verrijking en creatieve ontplooiing. Dinamo was niet op de arbeidsmarkt gericht, je kreeg er geen examens of diploma’s.”

Tentoonstelling

Dinamo werd en is nog steeds een weergaloos succes. Het beheer berust bij de vzw met de energieke naam Stroom. Jaar na jaar stijgt de toeloop. “Veel werk­lozen, gepensioneerden, huisvrouwen, studenten, allochtonen en licht gehandicapten schrijven jaarlijks voor een of meer cursussen in. We bieden een grote verscheidenheid aan, samen 250 cursussen. Vooral de taalcursussen worden massaal gevolgd“, weet Lut.

De oudste student van Dinamo, Johan Savelkouls volgt twee cursussen Franse taal. “Ik ben 88”, zegt hij. “Jaren geleden volgde ik hier kooklessen. Als weduwnaar kook ik nu mijn eigen potje. Ik heb in Wallonië mijn brood verdiend. Met de cursussen verbeter ik en onderhoud ik mijn Frans. Samen met mijn sympathieke collega’s breng ik hier de tijd door.”

Zijn lerares is Marise Goudrouffou. De vrouw is afkomstig van Madagascar, woont in Beerse en doceert al tien jaar Frans. “Ik oefen en onderhoud de taal samen met de cursisten in een aangename werksfeer.“

Sofie Denderen, de jongste lesgeefster, heeft heel wat academische studies achter de rug. Zij onderricht videokunst. “Ik heb nooit les gegeven. Voor mij is dit een experiment, ik ben nieuwsgierig naar de resultaten.”

“De meeste cursisten willen hun tijd goed besteden en mensen ontmoeten”, zegt Cois Huybregts, gepensioneerd binnenhuistechnicus, die al een reeks cursussen achter de rug heeft.

Van 18 tot 23 januari toont een tentoonstelling in de Warande de historiek van Dinamo. Het jubileumfeest met humor, muziek en dans vindt plaats op 18 januari.

Fons DE CAT
014-41.94.94, www.warande.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio