Labrador begeleidt leerlinge

Turnhout - De leerlingen van het zesde jaar Publiciteit in het Heilig-Grafinstituut hebben er een speciaal klasgenootje bij: een hond. Vitesse, een zwarte labrador, begeleidt rolstoel­patiënte Gitte Bollens bij dagelijkse dingen. Sinds vorige week komt de labrador mee naar school.
In het klaslokaal ligt Vitesse languit op de grond. Maar als ze een balpen moet oprapen, moedigt Gitte haar aan: “Apport, ja, brave meid, Vitesse. Merci!”

Gitte kan zelf niet aan de grond, want ze lijdt aan spina bifida of een open rug en zit in een rolstoel. Maar dankzij Vitesse is ze een stuk zelfstandiger. “Mijn hond raapt niet alleen voorwerpen op”, vertelt Gitte. “Met Vitesse voel ik me zekerder en kan ik alleen de straat op. Vroeger spraken de mensen altijd mijn begeleider aan, maar nu praten ze tegen mij.”

Plotse geluiden

In het ziekenhuis had ze iemand met een hond gezien. Toen besloot Gitte dat ze er ook een wou. Ze nam contact op met Hachiko. “Die organisatie leidt honden op. In juli ging ik er elke zaterdag naartoe om de commando’s te oefenen.” Die commando’s voert Vitesse nu in het Engels, Frans en Nederlands, en op verschillende toonhoogtes uit. “Dat zijn de klanken die ze herkent”, zegt ze.

De training was best wel zwaar voor Gitte. “Maar uiteindelijk mocht ik een top driesamenstellen van favoriete honden.” En Hachiko besliste dat ze haar lievelingshond kreeg, Vitesse, een mooie zwarte labrador. De hond heeft een geel pakje aan waarop staat ‘niet aaien, ik werk’. “Mensen mogen haar niet aanraken, omdat ik haar aai als beloning”, legt Gitte uit. “Als iedereen haar aait, wordt ze altijd beloond.”

Dat vinden haar klasgenootjes wel jammer. Maar storend is de hond niet. “Buiten het feit dat je moet uitkijken dat je er niet over valt, vormt Vitesse geen probleem”, zegt lerares Inge Wagemans. “Je hoort hem niet, hij ligt daar gewoon.”

In het begin had Inge wel praktische bedenkingen: “Wat als de hond zijn behoefte moet doen, of als Vitesse plotse geluiden maakt?” Maar de leerkrachten kregen ook een infosessie van Hachiko. “We weten nu dat ze ’s middags met Gitte een toertje wandelt en dan haar ding doet. Ze is daar blijkbaar heel hard op getraind.” Gelukkig maar.


Marian MICHIELSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio