IJsbaan gaat onder zeil

Herentals - De overheden zijn klaar om de langverwachte overdekking van de schaatsbaan van Bloso in Herentals via een wedstrijd aan te besteden. Hoewel er nog geen bouwvergunning is aangevraagd, hoopt Herentals dat de ­eigenlijke uitvoering nog dit najaar kan gebeuren.
Met het afronden van het financiële luik zijn de stad Herentals, de Vlaamse overheid en Bloso klaar om de overdekking van de openluchtijspiste op de Vorselaarsebaan in Herentals aan te besteden. Dat gebeurt in de vorm van een ontwerp­wedstrijd, waarna de initiatiefnemers de opdracht kunnen toewijzen.

Het is nog wel wachten op de bouw­vergunning, die vooralsnog niet door Bloso is aangevraagd. De realisatie van de overkapping staat wel expliciet op­genomen in de brief met beleidsprio­riteiten van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit). “We hopen dat de werkzaamheden in het najaar kunnen starten”, zegt ook de Herentalse schepen van Sport Wies Verheyden (sp.a).

Snelle werkwijze

Omdat de ruimte rondom de schaatsbaan beperkt is, kozen de over­heden voor een overkapping met een zeil­constructie. Die techniek bewees eerder zijn deugdelijkheid bij onder meer de ­Millennium Dome of ’O2 in Londen of de
schaatsbaan-­wielerpiste in Hamburg.

“Het grote voordeel van die constructies is de snelle werkwijze”, meldt Verheyden. “Het zeil wordt in de firma klaargemaakt, waarna de schaatsbaan voor de eigenlijke montage slechts enkele dagen gesloten moet worden.”

De kostprijs is geraamd op 1,4 miljoen euro. De Vlaamse overheid betaalt daar ruim een half miljoen euro van, ­Herentals draagt veertig procent van de kosten met een maximum van 371.000 euro. Bloso brengt de rest in.

Daarmee lijkt de lang beloofde overkapping stilaan een feit te worden. Die is in het recente verleden telkens weer op­geschoven. Zowel Bloso als de ­Herentalse IJshockeyclub (HYC) varen wel bij een overdekking. Bij regenweer kon er op de openluchtpiste niet geschaatst worden.

Hans OTTEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio