Stekenaars willen dorp niet ’verkopen’

Stekene - Niet iedereen in Stekene is gelukkig met een mogelijke regularisatie van weekendverblijven voor permanente bewoning. De nieuwe actiegroep Stekene Verkocht voerde zaterdag tijdens de wekelijkse markt een allereerste actie tegen de gesprekken die daarover aan de gang zijn tussen het provinciebestuur en het gemeentebestuur.
De problematiek van de weekendverblijven loopt als een rode draad doorheen de voorbije decennia van de Stekense geschiedenis. De permanente bewoning ervan is een doorn in het oog van velen. Toch komt een gestructureerde actie van de tegenstanders pas nu op gang op het moment dat de onderhandelingen over een regularisatie van de toestand volop lopende zijn.

“Vele inwoners zijn gevoelig voor de problematiek van de permanente bewoning van weekendhuisjes”, zegt woordvoerster Marianne Van Bastelaere van Stekene Verkocht. “Er waren vroeger al acties, maar die verliepen ongestructureerd en hadden meestal wel een politiek tintje. Nu hebben mensen met een zelfde en pluralistische visie elkaar gevonden voor een gestructureerde actie.”

Makelaars

Die actie richt zich tegen onderhandelingen tussen de provincie en de gemeente over de weekendverblijven die permanent bewoond worden. “Wij roepen een halt toe aan de regularisatie van de weekendgronden tot woonzones en bouwgronden. Weekendhuizen zijn niet bestemd voor permanente bewoning. Echte weekendbewoners respecteren de wet en willen in het weekend in een mooie omgeving vertoeven”, beweert Van Bastelaere.

De onderhandelingen over regularisatie hebben volgens haar tot gevolg dat vastgoedmakelaars brood gezien hebben in de aankoop en verkaveling van weekendgronden in Stekene. “De wet aanpassen aan overtreders ondermijnt de rechtszekerheid. Weekendzones regulariseren tot woonzones doet de druk toenemen op de resterende open ruimte en andere bestemmingszones. Het evenwicht in de ruimtelijke structuurplannen wordt verstoord”, hekelt Stekene Verkocht.

Yves VREBOS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio