Kankerpatiënte getuigt over charlatanpraktijken omstreden arts

Nadat hij in Nederland al levenslang geschorst werd, beslist de Orde van Geneesheren in de komende dagen of er ook bij ons een tuchtonderzoek tegen de Kortrijkse specialist Patrick Van Eeghem komt. De arts raadde kankerpatiënten aan te stoppen om met chemo en bestralingen en behandelde hen met dure charlatanpraktijken. Cathy Horvath uit Brasschaat was een van hen.

ssimons

BR>

Sommige patiënten kregen te horen dat ze bezeten waren door demonen en dat alleen dure geneesmidelen hen daar kon van bevrijden. Een Nederlandse advocate met leverkanker stierf nadat dokter Van Eeghem haar had aangeraden onmiddellijk te stoppen met chemo, en dat terwijl haar genezingsproces net erg gunstig evolueerde. Volgens de arts kon de zieke lever met kosmische bestraling vervangen worden door een gezond exemplaar.

De vrouw stierf in de zomer van 2006.

Dat was de periode waarin ook Cathy Horvath (44) uit Brasschaat in behandeling was in het IMC, het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena in het Nederlandse Roosendaal, waar Van Eeghem twee dagen in de week werkte. Cathy kreeg ook een dure, maar totaal zinloze therapie voorgeschreven.

“Gelukkig heb ik het op tijd beseft”, zegt ze. “Ik had net bestralingen tegen borstkanker gehad en voelde me niet goed in mijn vel. Via een vriendin en haar moeder kwam ik in het IMC terecht. ”

“Het personeel liep er in opvallend witgele pakjes gekleed. De eerste keer worden patiënten onderzocht met een Lecherantenne, een soort wichelroede om de te volgen therapie te bepalen. De arts raakte daarbij in een soort trance en begon allerlei vreemde tekens op te schrijven. Maar in feite kennen ze je probleem al van voor ze beginnen, omdat wie hier voor het eerst komt, een gedetailleerde vragenlijst moet invullen. In mijn geval vertelde de arts dat de kanker niet helemaal uit mijn lijf was.”

Kosmotherapie

“Ik kreeg een reeks blijkbaar homeopatischge medicijnen voorgeschreven en een bestraling met kosmische energie. Je ligt dan een uur alleen op een bank. De kosmos zorgt ervoor dat de richting van je energiebanen wordt verlegd en de kankercellen worden verjaagd. Na de eerste sessie kreeg ik meteen een datum voor een tweede behandeling. En een gepeperde rekening: 214,13 euro voor de consultatie en medicijnen. Plus 50 euro om een uur op die bank te liggen. De goddelijke genezingstechnieken zijn pure charlatanpraktijken.”

Tuchtonderzoek

Ondanks de levenslange schorsing die dokter Van Eeghem in Nederland opliep, blijft de directie van het AZ Groeninge in Kortrijk, waar hij al meer dan 20 jaar werkt, achter de arts staan. Nochtans zijn ook in ons land al twee klachten tegen de man ingediend. De directie geeft toe dat die onderzocht zijn, maar zegt dat er geen reden is om aan de integriteit van de arts te twijfelen. Toch heeft ze de arts nu tijdelijk geschorst. De Orde van Geneesheren beslist in de loop van de week of er een tuchtonderzoek wordt opgestart.

De specialist in darm-, maag-, lever- en galblaasziekten zei zaterdag dat hij in beroep gaat tegen elke schorsing. Hij weigert verder ieder commentaar.

Intussen zal de wachtzaal van het IMC in Roosendaal vanmorgen weer vol goedgelovige patiënten zitten voor een behandeling met kosmische stralen. En zullen er nog evenveel pakketten geneesmiddelen tegen onder meer metaalvergiftiging, blijkbaar een standaardziekte, worden verkocht.

“De kosmostherapie is vooral kassa- kassa”, zegt Cathy Horvath, die ook zonder de therapie weer beter werd en intussen opnieuw voltijds werkt.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio