Volkstelling Brussel onaanvaardbaar voor N-VA

N-VA vindt het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo om een volkstelling te houden in Brussel en de Rand onaanvaardbaar. "Een talentelling is een al te doorzichtige manier om uiteindelijk meer grondgebied van de Vlamingen op te eisen", luidt het. Een federaal referendum over de faciliteitengemeenten wil N-VA wel steunen.

Belga

"Als het over een referendum gaat, moet Di Rupo goed weten wat hij voorstelt", zegt de partij. De voogdij over de faciliteitengemeenten is immers een federale bevoegdheid en een referendum over deze gemeenten moet dan ook federaal georganiseerd worden, laat N-VA weten. Een federaal referendum hierover wil N-VA meteen steunen. Voorts roept de N-VA alle politieke partijen op om in het kader van de staatshervorming "een veel productiever debat aan te gaan", namelijk dat over een betere bevoegdheidsverdeling. Bedoeling hiervan is dat "de regio's sterker worden en een beter beleid kunnen voeren dat concrete antwoorden biedt op de specifieke problemen van elke regio".

Volgens de partij worden alle mensen van het land daar beter van. "Gebiedsuitbreiding daarentegen helpt niemand vooruit en kan enkel als een provocatie opgevat worden."