12.000 vrijwilligers voorbije weekend op de been voor Vredeseilanden

Afgelopen weekend zijn 12.000 vrijwilligers de straat opgetrokken om geld in te zamelen voor de ontwikkelingsorganisatie Vredeseilanden. Minstens 100.000 Vlamingen hebben een sleutelhanger, balpen of wenskaart gekocht om de ngo te steunen.

Belga

Hoeveel met de actie van dit weekend opgehaald werd, is nog niet duidelijk, maar het recordbedrag van 801.410 euro van vorig jaar, zal niet geëvenaard worden. Dat laat Vredeseilanden zondag weten.

Vredeseilanden wil van de politieke en economische spelers een engagement vragen om de "miljoenen boeren en boerinnen die wereldwijd in armoede leven, kansen te geven". Zowat 12.000 vrijwilligers zetten zich daarvoor het voorbije weekend in. "Dit jaar konden we rekenen op een stuk meer vrijwilligers dan vorig jaar", zegt An Bosmans, coördinator Vredeseilanden, tevreden.

In 2007 werd met de straatactie 801.410 euro ingezameld. Dat resultaat zal dit jaar niet bereikt worden, zegt Bosmans. Het definitieve bedrag zou in februari bekend moeten zijn.

Vorig jaar steeg het aantal giften voor Vredeseilanden met 9 pct tot 959.824 euro. Bijna 10.000 mensen deden toen een donatie. "Mede dankzij deze fondsen kan Vredeseilanden haar 150 landbouwprogramma's in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Europa ondersteunen", zegt de organisatie.

Vredeseilanden voert samen met 11.11.11 en Oxfam-Wereldwinkels binnen het kader van "2015-De Tijd Loopt" een jaar campagne om de vrijmaking van de wereldvoedselmarkt via de Economische Partnerschap Akkoorden (EPA's) een halt toe te roepen.