Oorlogsveteranen plegen 121 moorden in VS

Minstens 121 Amerikaanse veteranen van de oorlogen in Afghanistan en Irak hebben na hun terugkeer van het front een moord gepleegd of worden beticht van moord in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de New York Times gevoerd heeft.

Belga

Het aantal moorden dat gepleegd werd door militairen in dienst of soldaten die net het leger hebben verlaten, is sinds 2001 -het begin van de oorlog in Afghanistan- gestegen met 89 procent, tot 349, zo meldt de krant op haar online-editie.

De krant onderzocht de lokale kranten, politierapporten, verslagen van hoorzittingen en militaire dossiers. Daarnaast kreeg ze ook toegang tot verhoren van beschuldigden, hun advocaten, familie en nabestaanden van de slachtoffers. De NYT wijst er niettemin op dat het aantal moorden waarschijnlijk hoger ligt omdat sommige, vooral in grootsteden en militaire bases, nooit openbaar gemaakt zijn. Ongeveer drievierde van de moorden werden gepleegd door Irak- of Afghanistanveteranen. De krant specificeerde het verband niet tussen die zaken en de 121 andere gevallen.

De 121 moorden gaan van schietpartijen en messteken over verdrinkingen in bad tot fatale auto-ongevallen door rijden onder invloed. Op een na waren alle daders mannen.

Een derde van de slachtoffers waren geliefden of familieleden. Een kwart van de slachtofers was militair personeel. Zo ook een man die de dag na zijn terugkeer uit Irak door de andere leden van zijn eenheid neergestoken en daarna in brand gestoken werd.