Tweede incident in twee dagen in Hasseltse gevangenis

Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V) steunt de directie en het personeel van de gevangenis van Hasselt na incidenten van zaterdag en zondag.

Belga

Op korte termijn wil hij met alle betrokkenen overleg plegen om de wenselijkheid van een algemene regeling van het bezoek in de gevangenis te onderzoeken, uit te werken en toe te passen. Dat stelde zijn woordvoerder Leo De Bock zondagnamiddag. Bij de incidenten raakten drie penitentiaire beambten licht gewond.

Zaterdag en zondag deden zich in de gevangenis van Hasselt incidenten voor met bezoekers.

Twee gedetineerde broers kregen zaterdag bezoek van hun familie. Hun verzoek om beiden samen te zien werd door de directie geweigerd. Na de afzonderlijke bezoeken, ging de familie zaterdag omstreeks 16 uur opnieuw in discussie met het personeel en kwam het tot een handgemeen. De twee broers en een derde gedetineerde werden opgesloten in een veiligheidscel. Bij de schermutselingen geraakten drie penitentiaire beambten licht gewond. Ze werden verzorgd in een ziekenhuis. Eén van hen was zondagnamiddag nog opgenomen met een lichte hersenschudding.

De woordvoerder van de justitieminister kondigde aan dat er een onderzoek volgt naar de incidenten. Het personeel en de vakbonden van de gevangenis van Hasselt eisen intussen dat de broers in geval van een veroordeling uit de gevangenis van Hasselt worden verwijderd. Ten aanzien van de bezoekers vragen personeel en bonden dat het bezoek in de mate van de wettelijke mogelijkheden beperkt wordt. Volgens de gevangenisdirectie zijn dit redelijke vragen.

Zondag volgde nog een tweede incident toen een andere bezoeker de toegang geweigerd werd nadat hij zijn identiteitskaart niet kon voorleggen. Eerder werd hij wel toegelaten op vertoon van zijn rijbewijs, maar bij die gelegenheid kreeg hij de boodschap dat hij de volgende keer zijn identiteitskaart moest kunnen voorleggen.

Zondag was dat evenwel niet geval, waarna de bezoeker aggressief werd en één en ander stuk sloeg. Hij werd afgevoerd.

De rust is intussen teruggekeerd in de gevangenis van Hasselt, aldus de woordvoerder van Justitieminister Jo Vandeurzen.