Vakbonden en Ecolo bekritiseren Electrabel

De vakbonden en Ecolo hebben zondag kritiek geleverd op de aankondiging van Electrabel-topman Jean-Pierre Hansen om de tarieven in 2008 te blokkeren. Dat deden ze in de uitzending Mise au Point op de RTBF.

Belga

Volgens het Planbureau hangt 0,4 pct van de huidige inflatie samen met de gas-en elektriciteitsprijs, onderstreepte algemeen-secretaris van de christelijke vakbond ACV, Claude Rolin. De vakbondsman benadrukte de verantwoordelijkheid van Electrabel, die 1 miljard euro winst maakte. Nu moeten ze betalen, zegt hij. Rolin betreurde voorts de verzwakking van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas (CREG).

Anne Demelenne, algemeen-secretaris van de socialistische ABVV, liet zich in dezelfde zin uit. "We verwachten van de elektriciteitssector niet dat ze de tarieven blokkeren, maar wel dat ze die verlagen", zei ze.

Voor Jean-Philippe Ducart, woordvoerder van Test-Aankoop, zijn de verklaringen van Jean-Pierre Hansen een "echt publiek schandaal". Ducart stelt echter ook de "dubbele taal" van de vakbonden aan de kaak. De sociale partners hebben binnen het controlecomité elektriciteit en gas hun verantwoordelijkheid niet opgenomen en verdedigden de werknemers in de sector eerder dan de miljoenen consumenten, meent de woordvoerder van de consumentenorganisatie.

Ecolo-Kamerlid Muriel Gerkens vindt de voorstellen van Hansen "schandalig". Gerkens wees ook de beleidsverantwoordelijken met de vinger en meer bepaald de paarse coalitie. Die regering verbond er zich toe Electrabel tot 2010 geen nieuwe fiscale heffingen op te leggen, die voor het bedrijf schadelijk zouden zijn.