Kritiek op Griekse premier na seksschandaal met medewerker

Slechts vier maanden na zijn verkiezingsoverwinning staat de Griekse premier Kostas Karamanlis voor de eerste grote test van zijn tweede ambtsperiode. Meer dan 50 procent van de bevolking acht hem volgens een peiling van de krant Kathimerini van zondag persoonlijk verantwoordelijk voor de corruptie en nepotisme in het land. Aanleiding is de zelfmoordpoging van de vroegere secretaris-generaal van het Griekse ministerie van Cultuur, Christos Zachopoulos.

Belga

Zachopoulos was eind december van de vierde verdieping van zijn woning in het centrum van Athene naar beneden gesprongen, maar overleefde de wanhoopsdaad met zware verwondingen. Uit het onderzoek bleek dat de gewezen secretaris-generaal met een seksvideo, waarop hij met zijn secretaresse te zien was, werd afgeperst. Als hij de betaling van 200.000 euro weigerde, werd de video naar de premier gestuurd. Die eiste daarop het ontslag van zijn vriend en medewerker.

De oppositie gaat ervan uit dat de afperser naast de seksscènes ook uitspraken van de vriend van Karamanlis op band heeft, die op corruptie in zijn kringen wijzen. Ze eist de oprichting van een onderzoekscommissie. Zachopoulos was ook bevoegd voor de financiële steun aan niet-gouvernementele organisaties. Hij kende verschillende honderden miljoenen euro aan ngo's toe.