Profliga vergadert over competitiehervorming en tv-rechten

Op de vergadering van de Profliga stonden zaterdag twee punten op het programma: de hervorming van de voetbalcompetitie en het nieuwe tv-contract (2008-2011).

Belga

Wat betreft de hervorming van de competitie in de hoogste klasse, liggen nog drie scenario's op tafel: het plan van Herman Wijnants (twee reeksen en stijgers/zakkers halfweg de competitie); een eerste klasse met 16 teams en play-offs; en een eerste klasse met 18 teams onderverdeeld in een eerste fase en vervolgens een poule met 12 teams die voor de titel strijden en een poule met acht teams die voor behoud spelen (met twee teams uit tweede klasse).

Het Nederlandse consultancybedrijf Hypercube, dat een globale studie over het probleem maakte, zette nog eens de pro's en contra's van de drie scenario's uiteen voor de leden van de Profliga. Het scenario met 16 teams en play-offs lijkt de voorkeur te genieten en zal waarschijnlijk dan ook ter stemming worden gelegd bij de 18 teams van de hoogste klasse tijdens de volgende vergadering. Een mogelijk twistpunt is het veto van de topclubs om de tellers weer op nul te zetten bij het begin van de play-offs. Daarnaast zou een hoogste klasse met 16 betekenen dat vier teams degraderen uit tweede afdeling. Twaalf van de achttien clubs moeten akkoord gaan met het plan. De hervorming zou dan ingaan vanaf het seizoen 2009-2010.

Aangaande het tv-contract voor de volgende drie seizoenen zijn de kandidaat-bieders klaar met hun dossier. Enkele grote clubs, zoals Standard en Anderlecht, hebben al laten verstaan dat ze de discussie over het tv-contract willen koppelen aan de hervorming van de competitie. Als de hervorming er niet zou komen, dan dreigen ze er zelfs mee om hun tv-rechten individueel te verkopen.