Paus celebreert eerste keer mis met rug naar het volk

Paus Benedictus XVI heeft zondag voor de eerste keer in het openbaar een mis opgedragen met de rug naar de gelovigen zoals dat gedaan werd in de oude liturgie, die door hem zes maanden geleden werd gerehabiliteerd.

Belga

De paus droeg de mis op in de Sixtijnse kapel. Tijdens de viering werden 13 kinderen van bedienden van het Vaticaan gedoopt. Benedictus XVI gebruikte wel het gewone missaal, namelijk dat door Paulus VI werd ingevoerd na Vaticanum II. Hij droeg de mis op in het Italiaans en niet in het Latijn.

In juli vorig jaar besliste de paus het opdragen van de Latijnse mis volgens het misssaal van Pius V veralgemeend toe te laten tot grote voldoening van de traditionalisten.

Het missaal van Pius V werd in 1570 uitgevaardigd en onderging verscheidene aanpassingen, onder meer onder het pontificaat van Johannes XXIII in 1962. Het missaal van Pius V voorzag op Goede Vrijdag een gebed voor de bekering van de joden. Het missaal van Paulus VI heeft dit gebed vervangen door een ander gebed dat eraan herinnert dat de joden het eerste volk waren om het woord van God te ontvangen maar niet langer hun bekering vraagt. Het werd in 1970 uitgevaardigd. Volgens dit missaal draagt de priester de mis op met het gezicht naar het volk en in de volkstaal.