Bush vaart uit tegen Iran

De Amerikaanse president George W. Bush heeft Iran opnieuw beschuldigd "'s werelds grootste sponsor" van het terrorisme te zijn en de veiligheid in de regio in gevaar te brengen. Met honderden miljoenen dollar financiert Teheran de extremisten overal ter wereld, zei Bush zondag in Abu Dhabi in de Verenigde Arabischen Emiraten (VAE).

Belga

Iran ondermijnt de democratische ontwikkelingen in vele landen zoals Libanon, Afghanistan, Irak of in de Palestijnse gebieden. Iran destabiliseert bovendien de regio met de verhulling van zijn nucleair programma, meende Bush. De Verenigde Staten en zijn Arabische bondgenoten moeten gezamenlijk het gevaar bestrijden, "voor het te laat is".

De Amerikaanse president spoorde de staten in het Midden-Oosten en de Golf aan hun samenlevingen intensiever te democratiseren. In de afgelopen jaren is weliswaar grote vooruitgang geboekt in vele landen zoals de VAE, Koeweit, Bahrein, Jordanië of Saoedi-Arabië. Maar toch was er ook achteruitgang: oppositieleden mogen niet in de gevangenis belanden en het kiesrecht moet algemeen worden. Noodzakelijk zijn een uitbreiding van de democratische instellingen en de vrijheid van meningsuiting.

Bij de aankomst van Bush zondag in Abu Dhabi viel de eerste regen van het jaar uit de hemel. Tijdens de begroetingsceremonie op de natte, spekgladde marmeren vloer in de VIP-ruimte van de luchthaven viel de plaatselijke Amerikaanse gezant Martin Quinn op zijn neus en bloedde hevig. De diplomaat stelt het echter alweer goed, zei het ambassadepersoneel aan de reporters even later.

Troost voor Bush: regen bij de aankomst in de Emiraten is een goed teken en betekent geluk voor de gastheer. De in de Arabische wereld weinig populaire Amerikaanse president kan dat enkel ten goede komen.