46 doodvonnissen in Japan afgelopen jaar

Japanse rechtbanken hebben de afgelopen dertig jaar nooit eerder zoveel mensen ter dood veroordeeld als vorig jaar. Volgens een zondag gepubliceerd onderzoek van het Japanse persagentschap Kyodo werden 46 aangeklaagden wegens moord veroordeeld tot de dood door ophanging, het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1980. Minstens 106 veroordeelden wachtten afgelopen jaar in de dodencel op de voltrekking van hun straf, eveneens meer dan ooit voor 1980. Negen veroordeelden werden tijdens het jaar opgehangen - ook dat is een "record".

Belga

Japan is een van de weinige industrielanden die de doodstraf nog niet heeft afgeschaft. Ondanks de vorig jaar internationaal uitgebreidere initiatieven voor een afschaffing van de doodstraf, tonen de gegevens in Japan een trend naar hardere bestraffingen, aldus Kyodo. Een niet-bindende resolutie van de algemene vergadering van de Verenigde Naties voor een moratorium op de doodstraf in december werd door 104 landen onderschreven.

Vierenvijftig landen legden de resolutie naast zich neer, waaronder Japan. De Japanse minister van Justitie Kunio Hatoyama argumenteerde dat de meerderheid van de bevolking de doodstraf als onvermijdelijk ziet voor mensen die verschrikkelijke misdaden begingen.

De omgang van de tweedegrootste economische macht ter wereld met de doodstraf net zoals de beruchte gevangenisomstandigheden worden al jaren door mensenrechtengroepen als Amnesty International gehekeld. Wegens de vaak erg tijdrovende processen in beroep wachten tot ter dood veroordeelden dikwijls decennialang op hun terechtstelling.