Ruim 15.000 aanhangers van de oppositie protesteren in Georgië

Een week na de presidentsverkiezing in Georgië heeft de oppositie naar eigen zeggen meer dan 15.000 aanhangers voor de betoging tegen de overwinning van ambtsdrager Michail Saakasjvili verzameld. Georgië heeft momenteel geen legitieme president, zei de oppositiekandidaat Levan Gatsjetsjiladze zondag volgens het persagentschap Interfax in het centruum van de hoofdstad Tbilisi.

Belga

"Het volk heeft Michail Saakasjvili geen mandaat van vertrouwen gegeven". De Georgische kiescommissie had zondagvoormiddag Saakasjvili officieel tot winnaar van de stembusgang van 5 januari uitgeroepen. De oppositie spreekt van verkiezingsfraude op grote schaal.

"Het regime van Saakasjvili zal het land niet lang kunnen besturen", riep Gatsjetsjiladze zijn aanhangers toe en kondigde langdurige demonstraties aan. "We zullen in de strijd met het volksvijandige regime zegevieren". Daarbij wordt de oppositie door een overweldigende meerderheid van de bevolking gesteund, verklaarde Gatsjetsjiladze.

De tegenstander van president Saakasjvili hadden zondag oorspronkelijk op 100.000 demonstranten gerekend. Georgische media achtten ook het koude weer van min vijf graden gedeeltelijk verantwoordelijk voor de mindere opkomst.