Nog geschilpunten tussen Vlaamse partijen

De Vlaamse partijen die vanaf deze week deelnemen aan het communautair overleg zijn het erover eens dat de nota van premier Verhofstadt een belangrijke verdienste heeft, maar onder meer over de convergentiecriteria en over de vennootschapsbelasting is er geen eensgezindheid, zo bleek zondag uit het politiek debat in het VRT-programma De Zevende Dag.

Belga

CD&V-voorzitter Etienne Schouppe noemt het werken met convergentiecriteria een "gevaarlijke" methode, waarbij de beslissingsmacht te veel bij het federale niveau blijft. Magda Aelvoet (Groen! ) vindt die criteria een goede zaak. "Er moet meer beslissingsruimte komen voor de regio's, maar federaal afgebakend". Sp.a-voorzitster Caroline Gennez ziet geen heil in de regionalisering van de vennootschapsbelasting. Schouppe verwacht van zo'n overheveling geen schadelijke gevolgen.

"De sociaal-economische hefbomen moeten zoveel mogelijk naar de deelstaten".

Of Yves Leterme, samen met Didier Reynders voorzitter van het Octopusoverleg, met een eigen nota komt, is nog niet duidelijk. Daarover zal hij wellicht maandag een beslissing nemen, weet Schouppe.