De pil helpt zangeressen beter presteren

Zangeressen die beter willen presteren, krijgen de raad om de anticonceptiepil te nemen, zo schrijft de Sunday Telegraph, omdat de hormonen die daarin zitten de stem helpen stabiliseren en een einde kunnen maken aan het probleem dat operazangeressen tijdens de menstruatie soms de hoge noten niet kunnen halen wegens veranderingen in de stembanden.

Belga

Tot die ontdekking kwamen vorsers aan de universiteit van Sheffield die proeven uitvoerden op operazangeressen die met periodieke stemmoeilijkheden kampen. Zij ontdekten dat die vervelende veranderingen in de stembanden en in de ligamenten waardoor die bestuurd door hormonen worden veroorzaakt.

Volgens dr. Filipa La van de muziekafdeling van de universiteit, die het onderzoek leidde "is de stem van zangeressen minder vast tijdens de premenstruale en menstruale fase van de cyclus. Ze hebben minder controle over hun stem en kampen vaak met stemvermoeidheid en heesheid".

De Britse sopraan Lesley Garrett bevestigt de bevindingen en zegt "toen ik de pil nam, merkte ik dat veel van de symptomen die anders tijdens mijn regels optraden, inderdaad verdwenen. Nu neem ik hormoon-vervangers en daardoor kan een zangeres ook na de intrede van de menopauze aan haar carrière blijven bouwen".