"Een zoen is gezonder dan een handdruk"

Er zijn de voorbije weken weer ontelbare goede wensen uitgewisseld, eerst voor kerstmis en vervolgens voor nieuwjaar. En volgens de Sunday Telegraph zijn de mensen die dat al zoenend doen beter af dan de voorstanders van een ferme handdruk. Want die laatsten lopen veel meer kans om besmet te worden met de een of andere winterkwaal.

Belga

Een grote griepepidemie komt doorgaans pas wat later tijdens de wintermaanden, maar heel veel mensen moeten zich toch nu al hoestend en proestend door de dag worstelen omdat ze besmet zijn met een virus. En hoe paradoxaal dat op het eerste zicht ook mag lijken, de kans op zo'n besmetting is veel groter wanneer je bij contact met anderen beperkt tot een handdruk, dan wanneer er wordt gezoend.

"Dat komt, zo zegt professor Sally Bloomfield van de Londense School voor Hygiëne, omdat de handen een sleutelrol spelen in de keten van infecties die van mens op mens worden overgebracht". Een onderzoek van het Internationaal Wetenschappelijk Forum voor Hygiëne, waarvan Bloomfield voorzitter is, bewees namelijk dat mensen die het zoenen vermijden uit vrees voor bemetting helemaal verkeerd bezig zijn, want het zijn niet de lippen maar juist de handen die infecties doorgeven.

Ook professor John Oxford, de grote griepspecialist in Engeland, breekt een lans voor wat hij beschrijft als 'sociaal zoenen'. Want hij bevestigt dat "een sociale kus op de wang het aantal infecties kan beperken". Maar het is de contactloze 'luchtkus', die door dames uit de betere kringen en door Hollywoodsterren wordt gebruikt, die door de kenners als de absoluut meest veilige manier van contact of begroeting wordt geprezen. Maar dan wel op de juiste manier, want volgens etiquette-experts moet zo'n kus in het luchtledige in de richting van de rechterwang worden gestuurd "want op die manier begroet je elkaar van hart tot hart. Kiezen voor de andere wang is minder vriendschappelijk". Het is maar dat u het weet.