48-jarige man voor rechter wegens moord op 5 prostituees in Engeland

Meer dan een jaar na de opzienbarende reeks moorden op prostituees in Engeland moet maandag een 48-jarige man zich als verdachte voor de rechtbank verantwoorden. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de vorkheftruckchauffeur en voormalige steward ervan in totaal vijf jonge vrouwen gewurgd te hebben.

Belga

Hun lijken werden in december 2006 op verschillende plaatsen in de omgeving van Ipswich gevonden. Op het proces in de Oost-Engelse stad wordt een grootschalige mediabelangstelling verwacht. De aangeklaagde Steve W. heeft herhaaldelijk bestreden de wekenlang gezochte "Wurger van Ipswich" te zijn. Voor het proces, waarin het Openbaar Ministerie naar alle verwachtingen een levenslange gevangenisstraf zal vorderen, zijn voorlopig zes weken uitgetrokken.

De zaak heeft in Groot-Brittannië een politiek debat uitgelokt over het lot van prostituees, die in het Verenigd Koninkrijk illegaal in hun levensonderhoud moeten voorzien en meestal geen bescherming genieten. Bovendien werd de politie overladen met kritiek. Er wordt hen verweten niet krachtdadig genoeg naar de moordenaar te hebben gezocht en dan overhaast een onschuldige als dader te hebben gepresenteerd. Deze toen 37-jarige man was in de media met naam en toenaam genoemd, maar moest echter snel weer vrijgelaten worden.