Indiase premier verwacht "dynamische" samenwerking met China

De Indiase premier Manmohan Singh is zondag voor een driedaags bezoek in China aangekomen. Centraal staat de uitbreiding van de politieke en economische samenwerking. Met het oog op de sterke economische groei in de beide dichtstbevolkte landen van de wereld verwacht de Indiase regeringsleider een "bruisende en dynamische fase" in de betrekkingen.

Belga

Als grootste buurland staat China centraal in de Indiase Oost-Azië-politiek, zei Singh voor zijn vlucht naar China. Op het programma in Peking staat zondagavond een dinner in beperkte kring met China's regeringsleider Wen Jiabao, vooraleer beiden maandag hun officiële gesprekken beginnen.

Het is het eerste China-bezoek van Singh sinds zijn ambtsaanvaarding in 2004 en het eerste van een Indiase premier sinds 2003. Hij wordt begeleid door een belangrijke economische delegatie. Verschillende samenwerkingsverdragen zullen onderschreven worden. China is momenteel de tweede grootste handelspartner van India. De handel steeg volgens Chinese cijfers afgelopen jaar met meer dan 50 procent tot 35 miljard dollar. De Indiase premier zal in Peking ook door staats- en partijleider Hu Jintao en parlementsvoorzitter Wu Bangguo ontvangen worden.

De oude grensgeschillen zullen ook een rol spelen, maar momenteel wordt geen doorbraak verwacht. Ondanks de onenigheden is de toestand aan de grenzen rustig, benadrukte de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Shivshankar Menon. Beide landen onderhandelen verder, willen een oplossing vinden en hebben zich geëngageerd voor vrede aan de grenzen.