8% test positief bij grote alcoholcontroleactie in Brussel

In de nacht van zaterdag op zondag zijn bij een grootscheepse controleactie van de Brusselse en federale politie in totaal 34 rijbewijzen ingetrokken. Ongeveer 8 pct van de gecontroleerde chauffeurs had te diep in het glas gekeken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de federale politie, die het zondagmorgen eerst had over 11 ingetrokken rijbewijzen en 4 pct positieve tests.

Belga

Dat de eerste cijfers van zondagmorgen verschillen van deze van zondagavond, komt doordat de resultaten van de controles van de zone MARLOW (Ukkel/ Oudergem/ Watermaal-Bosvoorde) pas dan gekend waren. Volgens hoofdcommissaris Michaël Jonniaux werden net in die zone de meeste inbreuken vastgesteld. Het Brussels gewest telt zes politiezones.

In totaal legden 1.528 chauffeurs een ademtest af, van wie er 127 (of 8,3 pct) positief testten. Van 34 chauffeurs werd het rijbewijs ingetrokken. Opmerkelijk is dat 23 van die 34 intrekkingen in de zone MARLOW gebeurden. In die zone bevinden zich met onder meer de Waversesteenweg en de Vorstlaan enkele belangrijke toevalswegen van en naar Brussel. De controles werden daar zondagmorgen uitgevoerd tussen 3.00 en 7.00 uur.

De 150 politieagenten die aan deze FIPA-controleactie (Full Integrated Police Action) deelnamen, schreven ook een 150-tal pv's uit voor verschillende inbreuken op de verkeerswetgeving.

De grootschalige actie kaderde in de BOB-campagne van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), maar de federale politie benadrukt dat niet enkel in het kader van deze campagne alcoholcontroles worden gevoerd. "In de eerste negen maanden van 2007 alleen al, vonden er 87 alcoholcontroles plaats in Brussel", zegt Jonniaux.

De controles gebeurden op een twintigtal plaatsen in en rond Brussel.