Jeugdrechters kregen 1.000 weigeringen tot plaatsing in instelling

Jeugdrechters die een probleemjongere in een instelling van de Vlaamse gemeenschap probeerden te plaatsen, stootten in 2006 duizend keer op een weigering wegens plaatsgebrek. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Jongerenwelzijn.

Belga

BR> De federale noodinstelling van Everberg moest 47 keer een jonge crimineel uit Vlaanderen weigeren.

In 2006 zijn 1.001 jongeren geplaatst in de jeugdinstellingen van de Vlaamse gemeenschap in Beernem, Mol en Ruiselede. Het overgrote deel van die jongeren had criminele feiten gepleegd, waardoor de jeugdrechter dringend ingrijpen nodig achtte. Maar uit cijfers van het Agentschap Jongerenwelzijn blijkt nu dat de Vlaamse jeugdrechters veel meer jongeren hadden willen plaatsen. Exact 965 keer stootten ze echter op een weigering omdat de bewuste instellingen al volzet waren.

Dat aantal weigeringen ligt in de lijn van de jaren voordien. En niets wijst erop dat er in 2007 veel beterschap was. In de Vlaamse gemeenschapsinstellingen zijn 224 plaatsen, waarvan veertig voor meisjes. Pas dit jaar zouden er twintig plaatsen bijkomen. Niemand kan zeggen wat er na de weigeringen met de betrokken jongeren gebeurd is. Bij de Vlaamse administratie vermoeden ze dat een deel naar huis is gestuurd. Een ander deel is na een tijdje wachten toch in een van de gemeenschapsinstellingen binnengeraakt.

Driehonderd Vlaamse jongens konden terecht in de jeugdgevangenis van Everberg, de federale noodinstelling die in 2002 werd opgericht om te voorkomen dat gevaarlijke jongens uit plaatsgebrek in de gemeenschapsinstellingen weer vrij zouden komen. Maar ook Everberg moest in 2006 jongeren weigeren, 47 Vlaamse en 93 Franstalige. Aan Vlaamse kant is dat een verdubbeling tegenover 2005.