Mega-koeienstal op komst

Kalmthout naar Essen rijdt, denkt misschien dat er een onderkomen voor de nieuwe Airbus wordt gebouwd, zo sterk valt de constructie op die er in sneltempo verrijst. Niks vliegtuigen, het wordt een gewone, zij het dan opvallend grote, koeienstal.

In minder dan een week heeft een gespecialiseerde aannemer het geraamte van de mega-stal gezet. Terwijl een arbeider op tien meter hoogte fluitend de dwarsbalken controleert, somt opdrachtgever en melkveehouder Johan Vandekeybus enkele getallen op. “De eigenlijke stal, dus de eet- en ligplaats van de koeien, wordt 86 meter lang en 38 meter breed. De nok van dat gebouw ligt op 11,5 meter hoogte. Vóór de stal komt een melkstal om de koeien in een cirkelvormige machine te melken. Die is nog eens 24 op 24 meter groot.”

De indrukwekkende hal krijgt alle technische snufjes om de dames zo goed mogelijk te verzorgen. “De zijkanten bestaan uit windzeilen die we kunnen openzetten bij goed weer, zodat er veel frisse lucht is. De dieren komen maar één maand per jaar in de wei.”

Een landschapsprijs zal de stal niet krijgen, maar de glazen voorgevel is toch origineel. Over de kostprijs wil Johan niet veel kwijt. “Reken maar op een investering van 3.000 tot 5.000 euro per ligplaats, per koe dus.”

Het landbouwersduo Johan en Inge staat er opvallend bescheiden bij. “Als het er zo ineens staat, verschiet ge zelf. Maar wij kunnen niet anders dan meegaan met de trend van schaalvergroting. Een boer met zestig koeien was vroeger een hele grote, nu is zestig het minimum om te kunnen leven”, geeft Johan toe. Met drie kinderen, die dol zijn op koeien, is de opvolging al verzekerd.

De 240 koeien die in de superstal komen, moeten ook arbeiden voor de kost, voor nageslacht zorgen. En melk geven. “Een koe geeft tot 8.000 liter melk per jaar, bij optimale verzorging. En daar gaan we hier voor zorgen.”

Boris ROUSSEEUW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners