D'Euzie zet oriëntatietafel op vijfdorpenpunt

De 25ste verjaardag van de heemkundige kring d’Euzie uit Stekene leverde de vereniging in 2006 de gemeentelijke cultuurprijs op. Toen werden er plannen gesmeed daar een blijvend aandenken aan te koppelen. Op 19 januari is het zo ver: dan wordt een oriëntatietafel aan het vijfdorpenpunt nabij de Molenbeek officieel ingehuldigd.

De heemkundige kring d’Euzie groeide in 1981 uit het toenmalige massaspektakel rond de figuur van Jan Van Steene. Het zilveren jubileum werd in 2006 gevierd met de uitgave van onder meer een speciaal Van Steene-nummer en een publicatie over het Boerke van Brussel.

“De vereniging wilde ook een blijvend aandenken aan die verjaardag”, zegt bestuurslid Boudewijn Dhondt van d’Euzie. “Het was de bedoeling een bijdrage tot het culturele erfgoed te leveren. Wij hadden enkele ideeën: het plaatsen van een zonnewijzer, het herplaatsen van oude wegwijzers, de opmaak van een gedenkplaat voor een bekend persoon of het trekken van een meridiaan met koperen nagels over het marktplein van Stekene. Uiteindelijk viel de keuze op het plaatsen van een oriëntatietafel aan het vijfdorpenpunt.”

Controle

Boudewijn Dhondt bracht zelf dat idee aan, hij begeleidde ook het project. “De blijvende herinnering aan het zilveren jubileum van d’Euzie moest aan meerdere criteria voldoen. Naast het duurzame karakter moest het ook nuttig en zichtbaar zijn. Het mocht niet iets zijn dat al tot een ander patrimonium behoorde. Het mocht niet veel onderhoud vragen en moest binnen het nog resterende budget van de Van Steene-viering blijven”, aldus Dhondt.

De oriëntatietafel, die door de lokale steen­kapper Frank Rooms werd gemaakt, voldoet aan die criteria. “De tafel komt nabij de plaats waar de Waterstraat de Molenbeek en de Vlasroute kruist. Dat is het vijfdorpenpunt waar Stekene, Kemzeke, Sint-Pauwels, Belsele en Sinaai aan elkaar grenzen. Vanwege de drukke passage van wandelaars en vooral fietsers werd daar eerder al een picknicktafel geplaatst”, vertelt Dhondt.

De oriëntatietafel is uit arduin vervaardigd en geplaatst op een betonnen blok in de grond en een stalen sokkel. Bij d’Euzie hopen ze dat het geheel voldoende bestand zal zijn tegen mogelijk vandalisme. De tafel ligt immers afgelegen aan de grens van het stiltegebied en sociale controle is er alleen op recreatieve topdagen voor zachte recreanten.

Yves Vrebos

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER