Stakingsdreiging bij Atos Origin

Bij de Belgische vestigingen van Atos Origin, goed voor bijna 1.800 werknemers, heerst sociale onrust. Er is voornamelijk een probleem rond de gevraagde flexibiliteit. De bonden dreigen met stakingsacties, desnoods ook bij Atos Worldline (ex-Banksys).

Belga

Atos Origin is een Frans-Nederlandse IT-groep. Naast de fysieke hoofdzetel is de groep in ons land actief met Atos Origin Belgium (IT-diensten aan grote bedrijven en instellingen zoals ING) in Zaventem, Atos Worldline (ex-Banksys) in Haren en Atos Euronext (IT voor Euronext) in Evere. Bij Atos Origin Belgium werken 693 mensen, bij Atos Worldline 1021 en bij Atos Euronext 55 mensen.

Volgens LBC-NVK-secretaris Koen Dries is de sociale sfeer bij de IT-groep, en dan vooral bij Atos Origin Belgium, de laatste anderhalf à twee jaar slecht. Dat is het gevolg van een nieuw management en het aanvaarden van "hyperflexibele contracten", aldus de vakbondsman. Het gaat om contracten in onder meer de telecomsector, met een heel hoge werkdruk. Voornaamste probleem is de flexibiliteit, zegt Dries. Er zijn nauwelijks premies voor nacht- en weekendwerk en overuren worden amper uitbetaald. Dat is vooral een probleem bij werknemers met meer anciënniteit. De verloning is laag in vergelijking met andere IT-bedrijven, stelt Dries.

Daar komt nog eens het recente ontslag bij van de LBC-hoofdafgevaardigde. Volgens het bedrijf omdat het zijn verwachtingen niet kan beantwoorden, volgens de LBC omdat hij de sociale problemen aankaart. De bonden beginnen een actieprogramma, van zacht naar hard. Vanaf morgen/donderdag worden aan de Atos Origin-vestigingen pamfletten uitgedeeld aan het personeel, volgende week wordt het probleem uiteen gezet op de startvergadering van de Europese Ondernemingsraad - die diende voorgezeten te worden door de ontslagen afgevaardigde - en de week daarna worden verscheidene klanten van het bedrijf geïnformeerd. Indien er dan geen resultaten zijn, gaan de bonden in februari over tot klassieke syndicale acties, zoals blokkades en stakingen.

Het is niet direct de bedoeling om eerst Atos Wordline te treffen, aldus Dries. Daar zijn immers weinig problemen. Maar als het niet anders kan, volgen ook acties bij het voormalige Banksys. Bij Atos Origin was woensdagavond niemand meer bereikbaar.