OVSE-waarnemers bevestigen verkiezingsfraude Georgië

De voorzitter van de verkiezingswaarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Duitser Dieter Boden, bevestigt berichten over fraude bij de Georgische presidentsverkiezingen.

Belga

Ook de voorzitter van de Georgische kiescommissie zegt dat er gefraudeerd werd. De oppositie beweert al dagen dat de verkiezingen van 5 januari niet correct verliepen.

"Er zijn grove nalatigheden en opzettelijke vervalsingen bij het tellen van de stemmen gebeurd, die ook door onze waarnemers gemeld zijn", aldus Boden aan de "Frankfurter Rundschau" van donderdag. Hij spreekt van chaotische verhoudingen in de centrale kiescommissie. Zondag nog beoordeelde de OVSE de stembusgang overwegend positief.

Ook de voorzitter van de Georgische kiescommissie zegt dat er verkiezingsfraude is gepleegd. Zo zijn er volgens de kiescommissie vele kiesbrieven verdwenen. De gegevens van minstens twee stembureaus worden daardoor geannuleerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet de zaak onderzoeken.

In Georgië heeft de oppositie naar eigen zeggen gedetailleerde bewijzen voor massale kiesfraude tegen president Saakasjvili, die de verkiezingen won. De oppositie wil de overwinning van Saakasjvili voor de rechter aanvechten en heeft massaprotesten aangekondigd om een nieuwe stembusgang af te dwingen.