Alleen nog acupunctuur door artsen terugbetaald

Voortaan betalen de ziekenfondsen alleen nog acupunctuurbehandelingen terug wanneer deze worden uitgevoerd door een arts. Dat heeft het Nationaal Intermutualistisch College beslist, zo laat de Artsenkrant woensdag weten.

Belga

Begin november drong dokter Paul Lauwers, voorzitter van de Belgische Vereniging van Geneesheer-Specialisten, er bij de ziekenfondsen op aan om geen acupunctuurprestaties terug te betalen die zijn uitgevoerd door niet-artsen. Hij benadrukte daarbij dat de kwaliteit van de zorg anders in het gedrang zou komen.

Het Nationaal Intermutualistisch College (NIC) treedt Lauwers bij. In het huidige wettelijke kader kunnen alleen artsen instaan voor een behandeling in harmonie met de wetenschappelijke geneeskunde. De wet van Colla van 1999, die onder bepaalde voorwaarden ook niet-artsen de mogelijkheid biedt om alternatieve geneeswijzen te beoefenen, is nog niet van toepassing, want er zijn nog altijd geen uitvoeringsbesluiten, luidt het. De ziekenfondsen betalen dus enkel nog prestaties terug die worden uitgevoerd door artsen.